FSC

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Het is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Met ‘verantwoord’ word bedoelt dat er op een evenwichtige manier rekening gehouden word met zowel de sociale, ecologische en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

FSC is het oudste en bekendste certificeringsysteem met wereldwijd breed draagvlak onder bedrijven, sociale organisaties en internationale natuur- en milieuorganisaties. En het was daarmee  de eerste organisatie ter wereld die internationaal toepasbare principes en criteria op voor duurzaam bosbeheer en certificering om de bossen in de tropen te beschermen tegen vernietiging en onherstelbare aantasting.

 

Certificering

FSC is het wellicht bekendste keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Om producten met een FSC keurmerk te mogen verkopen dient uw bedrijf “FSC gecertificeerd” zijn. De certificering wordt uitgevoerd door gespecialiseerde onafhankelijke organisaties die daarvoor zijn geaccrediteerd door FSC.

FSC gecertificeerde producten zijn te herkennen aan het FSC-label. Een product word pas bestempeld met het FSC keurmerk als alle schakels in de handels keten ook volgens de richtlijnen van FSC werken, eerder niet. Deze handelsketen word ook wel ‘Chain of Custody’ (CoC) genoemd. Om dit proces te kunnen waarborgen is transparantie essentieel. Hiervoor maakt FSC gebruik van twee uniek nummers:

Een gecertificeerd bedrijf ontvangt van z’n certificeerder twee unieke nummers:

  • Het FSC certificaatnummer dat gebruikt wordt op facturen, pakbonnen en offertes (bijvoorbeeld SGS-COC-88888)
  • Het FSC Keurmerk Licentie Code is het nummer dat in het FSC-label op producten vermeld wordt (bijv. FSC-C004060).

Aan de hand van deze codes kunnen FSC-producten door de gehele keten gevolgd worden. In de internationale database zijn alle FSC-gecertificeerde bedrijven aan de hand van één van beide nummers terug te vinden. Deze methodiek zorgt er voor dat iedere klant verzekerd is van duurzaam verantwoord hout.

Duurzaam inkopen

FSC voldoet aan de Nederlandse Inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout (Dutch Procurement Criteria for Timber). Dit houd in dat FSC door de Nederlandse overheid wordt geaccepteerd als bewijs voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Ook andere Europese lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België, accepteren in het kader van hun duurzaam inkoopbeleid FSC als bewijs voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout. Per 6 juni 2009 accepteert Keurhout alle FSC certificaten onder Keurhout-duurzaam. Dit betekent dat FSC gecertificeerd hout ook met een Keurhout-duurzaam label kan worden aangeboden.

Zie voor meer informatie de website van FSC Nederland